2018.03.28
BY shirin

MAURINO & CHAIRI

HIPSTER/MUSLIM: AMSTERDAM/AMSTERDAM-WEST (2015)

Maurino Alarcón is bedrijfsleider bij de Melkweg, maar hoofdzakelijk is hij muzikant. Al zeven jaar schrijft hij de teksten en de muziek voor zijn band TenTemPiés. De muziek is zowel sociaalkritisch als feestelijk. Het leven moet gevierd worden, maar er moet wel nagedacht worden over wat belangrijk is.

Als mensen vragen waar ik vandaan kom zeg ik ze dat ik een Chileen ben. Maar wanneer ze horen dat ik hier, in Nederland, ben geboren zeggen ze: ‘Oh, je bent gewoon een Nederlander.’ Ik voel me niet zo. Ik zeg weleens dat ik Chilandais ben. Een beetje van beide. Maar ik ben ook gewoon Amsterdammer.

Identiteit
In 1973 vluchtten mijn ouders vanuit Chili naar Nederland. Ze wilden niet weg, maar mijn vader dreigde vermoord te worden. Het verlangen om terug te gaan heb ik van hen overgenomen. Hoewel ik mijn plek heb gevonden in Amsterdam, vormen mijn Chileense roots heel sterk mijn identiteit. Als kind romantiseerde ik Chili denk ik heel erg. Het was een hele gewaarwording toen ik een tijdje in Chili woonde: ik kwam er achter dat ik toch niet zo Chileens was als ik dacht. Er zat een verschil in de manier waarop ik danste, liep en me kleedde.

Als mensen vragen waar ik vandaan kom zeg ik ze dat ik een Chileen ben. Maar wanneer ze horen dat ik hier, in Nederland, ben geboren zeggen ze: ‘Oh, je bent gewoon een Nederlander.’ Ik voel me niet zo. Ik zeg weleens dat ik Chilandais ben. Een beetje van beide. Maar ik ben ook gewoon Amsterdammer.

Stereotypering
Nu ik ouder word, merk ik minder van stereotypering. Misschien omdat ik me minder als een boef kleed. Het gebeurt wel dat ik bij een bushalte sta en oude vrouwtjes hun tas beter vastpakken. Pas als ik daar echt over na ga denken doet dat me wat.

Geloof
Ik haal mijn basis uit politiek. Religie heeft in mijn ogen in Latijns Amerika verschrikkelijk veel kapot gemaakt. Wanneer religie als instituut zich met de politiek van een land bemoeit, is dat in mijn ogen fascistisch. Ik vind het mooi als mensen ergens in geloven, dat ze beter worden van iets. Dit staat los van religie, het kan van alles zijn.

Tijdsgeest
Onze huidige tijdsgeest zou ik beschrijven als: individualistisch, gehaast en oppervlakkig. Die haast en oppervlakkigheid zie ik bijvoorbeeld terug in de muziek: mensen om mij heen vertellen me dat ik beter een EP kan maken dan een plaat. Maar ik houd ervan als platen een verhaal vertellen, met een begin, midden en een eind. Ik wil nu niet zeggen dat ik hier helemaal onschuldig in ben. Ik doe hier even hard aan mee, maar ik ben me er wel van bewust.

Onze maatschappij zal zich eerst moeten opvreten voordat er een nieuw systeem komt. Ik denk dat dit niet zo snel zal gebeuren, omdat we nu genoeg sociale pleisters op de maatschappij geplakt hebben om iedereen net tevreden te houden.

We leven in een systeem dat gebaseerd is op winst maken. Een gevolg hiervan is dat we de aarde kapot maken. Milieuverontreiniging vindt plaats omdat het goedkoper is om ons afval te dumpen dan een verantwoorde oplossing te zoeken. Onze maatschappij zal zich eerst moeten opvreten voordat er een nieuw systeem komt. Ik denk dat dit niet zo snel zal gebeuren, omdat we nu genoeg sociale pleisters op de maatschappij geplakt hebben om iedereen net tevreden te houden. Mijn hoop is dat als een fascistische partij zoals die van Wilders aan de macht komt, er een linkse tegenbeweging zal zijn.

Voor mij is Amsterdam gewoon van iedereen. Het probleem is alleen dat het centrum steeds meer voor de rijken wordt. Alles wordt geprivatiseerd.

Amsterdam West
Wanneer ik naar het nieuws kijk vrees ik dat onze generatie niet zo open staat voor andere culturen. Maar Amsterdam zie ik wel als een multiculturele samenleving. Dit komt denk ik omdat ik mezelf daaronder schaar. Amsterdam West is bijvoorbeeld een leuke mix tussen gekke krakers, anarchisten, leuke vago’s en yuppen. Voor mij is Amsterdam gewoon van iedereen. Het probleem is alleen dat het centrum steeds meer voor de rijken wordt. Alles wordt geprivatiseerd. Als we niet uitkijken hebben we in Amsterdam straks dezelfde situatie als in Londen en Parijs: dan kunnen alleen de rijken nog in het centrum wonen en de sociaal zwakkeren in de periferie. En dat moeten we niet hebben.

Mohamed Chairi, ook wel beter bekend als Chairi Al Andaloussi, is artistiek leider van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Op zijn negentiende begon hij voor het eerst viool te spelen. Door zich steeds verder te verdiepen in de Andalusische muziek, leerde hij ook steeds meer over de Arabische bloeiperiode waar de Moren meer dan acht eeuwen hebben geregeerd. Ruim vier jaar geleden vonden vijf jonge mannen elkaar, allen met grote liefde voor de Andalusische muziek. Onder leiding van Mohsin Al Haddad, een bekende muziekdocent van het conservatorium in Tetouan die zich in Nederland heeft gevestigd, vormden ze het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Het orkest
Het is prachtig om te zien dat we een gemengd publiek aantrekken. Wit publiek, maar ook Turkse en Marokkaanse muziekliefhebbers. Van jong tot oud. In Marokko staat de Andalusische muziek juist bekend als elite muziek, eigenlijk het beste te vergelijken met klassieke muziek, en sprak die daarom maar moeilijk jonge mensen aan. Wij trokken juist vanaf het begin af aan jong publiek aan, waarschijnlijk omdat wij zelf een groep van jonge mannen waren. Dit was vernieuwend.

De buurt is in positieve zin veranderd. Westerpark was een heftige buurt in mijn jeugdjaren; vooral bekend om de vele junkies en alles eromheen. Door de jaren heen is er in de buurt geïnvesteerd. Daardoor is het er ook duurder geworden, maar tegelijkertijd krijg ik er meer kunst en cultuur voor terug, dat spreekt me aan.

Amsterdam West
De buurt is in positieve zin veranderd. Westerpark was een heftige buurt in mijn jeugdjaren; vooral bekend om de vele junkies en alles eromheen. Door de jaren heen is er in de buurt geïnvesteerd. Daardoor is het er ook duurder geworden, maar tegelijkertijd krijg ik er meer kunst en cultuur voor terug, dat spreekt me aan. Nu trekt West ook meer hip publiek aan. Ik denk dat hoe gemengder je buurt is, hoe gemengder je vriendengroep wordt. Uiteindelijk is er dan ook minder angst voor de ander omdat je elkaar beter gaat begrijpen.

Stereotypering
Ik merk in Nederland nog steeds sterk het wij- en zij-gevoel. Dit wordt vooral gecreëerd door de media waarbij mensen die ontwetend zijn alles klakkeloos overnemen wat zij horen of zien, zonder zelf op onderzoek uit te gaan. Soms merk ik wel dat ik word beoordeeld op uiterlijke kenmerken, dat er wordt gedacht: ‘ Ah, weer zo iemand, zo’n Marokkaantje’.

De Andalusische geschiedenis laat een andere kant zien van de Arabische cultuur. De geschiedenis kent al een geslaagde integratie. Zo leefden Joden, Christenen en Arabieren in die tijd gewoon samen. Het was de tijd van de Verlichting waarbij wetenschap, filosofie en astronomie een centrale rol speelden in de Andalusische cultuur. Maar ook de Islam, waarop de Sultan zich toentertijd liet inspireren. Er heerste een positieve sfeer. Het modebewustzijn, de muziek, de pyjama en zelfs de Westerse tafelmanieren zijn voortgevloeid uit die bloeiperiode, ook wel de negen gouden eeuwen van Andalusië genoemd. Dit soort verhalen wil de mensen ook graag vertellen door middel van het orkest. We willen mensen kennis laten maken met de positieve kanten van de Arabische wereld.

Vooral door je te verdiepen in de geschiedenis kun je dingen beter in de juiste context te plaatsen. Als je kijkt naar de drie grote godsdiensten geloof ik niet dat er ook maar één godsdienst is dat het kwade in mensen wil oproepen. Ik denk dat geloof als eerste kenmerk juist altijd vrede heeft. Maar de geschiedenis leert dat wanneer macht en geld een rol gaan spelen, geloof gebruikt of eigenlijk misbruikt wordt om aan de macht te komen.

Religie
De Koran en de Ahadieth (de overleveringen van de Profeet) is waar Moslim hun kennis halen, maar daarnaast dien je ook zelf op onderzoek uit te gaan. Vooral door je te verdiepen in de geschiedenis kun je dingen beter in de juiste context te plaatsen. Als je kijkt naar de drie grote godsdiensten geloof ik niet dat er ook maar één godsdienst is dat het kwade in mensen wil oproepen. Ik denk dat geloof als eerste kenmerk juist altijd vrede heeft. Maar de geschiedenis leert dat wanneer macht en geld een rol gaan spelen, geloof gebruikt of eigenlijk misbruikt wordt om aan de macht te komen. Ze gaan op zoek naar zwakke broeders die zich hier niet gehoord of begrepen voelen, en behoefte hebben aan dat schouderklopje door een zogenaamde geleerde. Veel jongens zijn tegenwoordig het Arabisch ook niet machtig, en zijn dan kwetsbaarder.

Ik vind het onzin dat ik zou moeten aangeven dat ik niet voor IS ben. Ik ben gewoon Mohamed Chairi, geboren en getogen in Amsterdam, al 31 jaar lang. Ik zie mijzelf allereerst ook als Amsterdammer. Waarom word ik überhaupt gelinkt aan IS? Ik ben een Arabier, maar het staat zo ver weg van ons. Het is een totaal andere cultuur met andere normen en waarden. Een cultuur die nergens thuis hoort en waar niet iedere Arabier zich verbonden mee voelt.

Marokko
Marokko is niet meer het Marokko van toen, dat zien mijn ouders ook. Als ik naar de verhalen van mijn ouders luister, zijn ze eigenlijk niet geïntegreerd. Dit is ook moeilijk als je niet kan lezen noch kan schrijven. Eigenlijk is het alsof ze bijna stil zijn gaan staan in de tijd. Ze zijn naar Nederland verhuisd, en daarna is hun ontwikkeling eigenlijk stopgezet. Door de omstandigheden hebben zij nooit de kans gekregen zich verder te ontwikkelen.De mensen in Marokko zijn zich juist verder gaan ontwikkelen. Laten we niet vergeten dat de eerste generatie wel keihard gewerkt heeft, en er voldoende voorbeelden zijn van Marokkanen die goed geïntegreerd zijn. De grote steden zijn echt wereldsteden geworden. Er zijn ook steeds meer vrouwen die goede posities binnen het parlement bekleden. Daar kan Nederland nog een voorbeeld aan nemen.