2018.03.20
BY shirin

FRANCESCO & ABDERRAHIM

HIPSTER/MUSLIM: AMSTERDAM/AMSTERDAM-WEST (2015)

Francesco, die ondertussen is verhuisd naar Amsterdam Noord vanwege de gunstige huurprijzen, heeft 2,5 jaar in Amsterdam West gewoond. In die tijd richtte hij samen met een vriend van hem white label coffee op. Een koffietentje met eigen branderij in de Jan Evertsenstraat.

Religie
Eigenlijk ben ik niet met religie bezig. Mijn vader is Italiaan, en dat zijn natuurlijk meestal katholieken. Ik ben daarom wel gedoopt, heb de communie gedaan, en ben ook gevormd. Dat kwam ook wel vanuit mijzelf, maar vrij snel daarna heb ik besloten het allemaal weer los te laten.

Wel geloof ik dat religie en wetenschap samen kunnen gaan.

Misschien ben ik wel te rationeel, benader iets eerder wetenschappelijk. Wel geloof ik dat religie en wetenschap samen kunnen gaan. Ergens spreken deze dingen elkaar wel tegen, maar tijdens mijn studie Natuurkunde leerde ik best overtuigde Christelijke studenten kennen die dat goed naast elkaar konden leggen.

Appie heeft me tijdens de fotoshoot uitgenodigd om mee te gaan naar het vrijdagsgebed. Lijkt me super interessant. Het is iets dat wel echt actief op mijn wensenlijst stond. Ik denk eerlijk gezegd dat je iedere moslim wel kan aanspreken met de vraag eens mee te gaan, en nu met Appie was het zo’n lage drempel. Ik ben nieuwsgierig wat er gezegd wordt, wat hun beelden zijn. Kortom, wat een vrijdagsgebed nu precies inhoudt. Net zoals ik wel eens naar een kerk ben geweest. Ook zou ik het leuk vinden om daarnaast met Appie in gesprek te gaan. Ook omdat het een open jongen is.

Ik hou überhaupt niet van hokjes. Mensen vinden mij wel vaak een hipster, maken daar grapjes over, zoals over het feit dat alle hipsters zeggen dat ze geen hipster zijn

Identiteit
Mijn vader is ooit als Italiaanse gastarbeider naar Nederland gekomen. Mensen zagen hem vaak voor een Turk aan. Hij deed echt ongeschoold werk, kwam niet op plekken terecht waar ook groeimogelijkheden waren. Slachthallen, grote stomerijen, plekken waar je zwaar lichamelijk werk moest verrichten. Wat hij nu doet? Hij kreeg vijf jaar geleden een herseninfarct, raakte half verlamd en zit hij nu in de ziektewet.

Ik hou überhaupt niet van hokjes. Mensen vinden mij wel vaak een hipster, maken daar grapjes over, zoals over het feit dat alle hipsters zeggen dat ze geen hipster zijn. Als tegenantwoord geef ik vaak dat hipsters zichzelf te serieus nemen, en ik daarom al geen hipster ben omdat ik dat niet doe.

Mêleren
Ik denk niet dat het principe van een koffietentje een hype is. Ergens alleen met je laptopje kunnen werken, maar tegelijkertijd onder andere mensen zijn, is iets wat blijft aanspreken. Je ziet ook vriendschappen ontstaan tussen vaste gasten. We zijn soms bijna een buurtcentrum. Maar dan inderdaad wel eerder voor de hipster. Er komen inderdaad niet veel moslims hier. Ik weet ook niet waarom het zo’n grote drempel is. Bourgiorno is dan inderdaad meer gemengd. Ik zal Appie, die daar werkt, eens vragen hoe dat zit.

De buurt wordt wel meer gemêleerd, niet zozeer tussen de mensen maar eerder als je naar de variatie in ondernemingen kijkt. Het blijven uiteindelijk toch kleine eilandjes.

Amsterdam West
Het Mercatorplein vind ik erg leuk. Je ziet er groepjes Aziaten, oudere moslims in een groepje mannen en vrouwen, moslimjongeren. Wel zie je er weer weinig ‘hipsters’. Je hebt er veel verschillende horeca, die weer hun eigen mensen aantrekken.

Ik ken eigenlijk geen moslims, tijdens mijn studie zag ik ze ook niet. De buurt wordt wel meer gemêleerd, niet zozeer tussen de mensen maar eerder als je naar de variatie in ondernemingen kijkt. Het blijven uiteindelijk toch kleine eilandjes. In een van de belwinkels zie je toch minder snel een hipster.

Voor mijn bedrijf is het bijvoorbeeld goed dat er meer ‘yuppen’ komen, al vind ik het altijd een beetje een stom begrip. Zij vormen ook een deel van onze klanten. In het algemeen willen zij dat het overal schoon is, dat ze, overdreven gezegd, met hun bakfietsen overal langs kunnen fietsen. Ik noem maar iets. Het is goed voor de straat, maar het verdrukt wel iets. De oude Amsterdamse bevolking die hier woont vind het ook vervelend omdat de huurprijzen zo hoog worden dat ze moeten verhuizen.

Ik zit in de winkelstraatverenging Jan Eef, en daar zitten bijvoorbeeld ook geen moslims in. Dat vind ik echt super jammer. Het hele bestuur vindt dat ook jammer. Het zijn toch vooral de blanke, jonge, vooral mannelijke, ondernemers. Maar ook dat kun je niet pushen. Het moet echt vanuit de mensen zelf komen.

Abderrahim woont al zijn hele leven in Amsterdam West, Geuzenveld om precies te zijn. Met zijn 22 jaar is hij het oudste kind in een gezin van negen. Elke zomer gaan ze terug naar Marokko. In Nederland voelt hij zich een Marokkaan en in Marokko een Nederlander. Maar altijd voelt hij zich een Amsterdammer.

Als ik ga trouwen moet ik er niet aan denken Amsterdam West te verlaten. Ik zal altijd in Geuzenveld of daar in de buurt blijven wonen.

Identiteit
Wanneer ik in Marokko iets te eten bestel, zien ze gelijk aan me dat ik ergens anders vandaan kom. Ze zien het aan hoe ik praat, mijn huidskleur, hoe ik me kleed en gedraag. Mijn vader is in Marokko geboren, aan hem merken ze niets.

Mijn buurt is mooier geworden en er is meer een mix van bewoners.

Amsterdam West
Mijn familie is heel hecht. Als ik ga trouwen moet ik er niet aan denken Amsterdam West te verlaten. Ik zal altijd in Geuzenveld of daar in de buurt blijven wonen.

West was vroeger een beruchte plek: er waren veel overvallen en er was veel overlast. Nu is dat anders. Vroeger zou ik het niemand aanraden hier te gaan wonen, nu doe ik dat wel. Mijn buurt is mooier geworden en er is meer een mix van bewoners. Tegenover mijn flat heb ik nu allemaal Nederlandse studenten wonen. Aan de ene kant vind ik dat leuk: het is anders. Aan de andere kant veroorzaken ze in het weekend overlast door keihard muziek te draaien. Heel erg vind ik dat niet, ik ben het gewoon niet gewend. Ik vind het alleen maar heel tof dat de buurt zo gemengd is.

Geloof
Mijn geloof geeft mij elke dag weer opnieuw motivatie. Wanneer ik wakker word heb ik een doel: het paradijs betreden. Wanneer je je aan de regels van de islam houdt, betreed je aan het eind van je leven het paradijs. Alleen God kan hierover oordelen, daarom weet je ook nooit hoe je er voor staat.

Ik was altijd al gelovig, maar ik had vroeger nog niet zoveel kennis over het geloof als nu. Nu weet ik ook nog niet alles, maar wel al meer dan toen. Mijn kennis haal ik uit de Koran of van geleerden die de Koran bestuderen. Als je die zo leest, is die moeilijk te begrijpen. Deze geleerden bestuderen de Koran jarenlang en zitten dan nog met vragen.

Ik kan niemand dwingen iets te geloven. Als je gedwongen wordt, geloof je namelijk niet met je hart.

Nu hoor je dat mensen vaak denken dat ik, omdat ik een baard heb, bij IS hoor en mijn vrouw wel zal onderdrukken

Stereotypering
Ik merk wel dat mensen snel een beeld van me hebben gevormd. Daar kijk ik niet eens meer van op. Vroeger, toen ik nog geen baard had, was het wel minder. Nu hoor je dat mensen vaak denken dat ik, omdat ik een baard heb, bij IS hoor en mijn vrouw wel zal onderdrukken.

Toen ik laatst met mijn broertje op vakantie ging naar Egypte heb ik anderhalf uur lang in een kamertje gezeten. Ze wilden weten wat ik kwam doen en waarom ik een baard had. Ik heb ze eerlijk geantwoord en toen zagen ze ook wel dat ik toch niet het type was dat ze dachten.

Aan de ene kant snap ik wel dat mensen zo denken: ze worden gemanipuleerd en gehersenspoeld door de media. Ze gaan denken dat baarden, IS en de islam allemaal met elkaar te maken hebben. Daar is niets van waar en iedereen die dit gelooft nodig ik uit om eens een dagje met een echte moslim mee te lopen.

Zo lang ik mijn geloof gewoon kan uit oefenen ben ik blij. Ik ga niemand dwingen de Islam te volgen. Wat ik wel kan doen is mensen uitdagen om achter de waarheid te komen: ga eens op onderzoek uit. Hopelijk komen mensen dan achter de boodschap die de Islam wil uitdragen.